...

Projekat: Zaštita radničkih prava u vrijeme krize COVID-19

Projekat je realizovan u saradnji sa Kancelarijom MKS-PERC iz Sarajeva, a kroz Projekat „Sindikat sindikatu“ (UNION to UNION) švedskih sindikata LO, TCO i SACO.

Aktivnost je realizovana u jeku pandemije, i kao takva odnosila se na komunikacioni i edeukativni aspekt sa akcentom na zaštitu na radu. Po pitanju komunikacije ona se u ovim uslovima uglavnom odvijala elektronskim putem i u prvom momentu sticao se utisak da ona može gotovo u potpunosti zamjeniti klasične vidove komunikacije. Iz navedenih razloga smo se odlučili da obogatimo komunikaciju na način što smo štampali i distribuirali tri ključna, a ujedno i najnovija zakona za radnike u Crnoj Gori u formi brošura (Zakon o radu, Zakon o PIO i Zakon o zaštiti i zdravlju na radu).

Po pitanju zdravlja i bezbjednosti na radu akcija je išla u dva pravca. Jedan je edukativnog sadržaja, dok se drugi odnosi na praktičnu zaštitu. Po pitanju prvog štampali smo dvije vrste plakata, od kojih se jedan odnosi na potrebu drugačije organizacije posla u svijetlu pandemije Covid 19, a drugi na direktne preporuke zaposlenim kako da se zaštite na radnom mjestu. Plakati se postavljaju na radnim mjestima, gdje je to god moguće. U cilju   praktične zaštite izradili smo maske za lice.